Verslaving

Terug naar overzicht

Alcohol
Alcohol bereikt de hersenen via het bloed. Als je alcohol drinkt voel je het effect na ongeveer 10 minuten. Als je goed gegeten hebt duurt het iets langer voordat de alcohol opgenomen is.
Drink je teveel, dan loop je risico op korte termijn. Je kunt denken aan overgeven, black-out en kater.
Op lange termijn kan veel drinken leiden tot verschillende ziektes en schade aan allerlei organen.

Wil je meer weten?
www.alcoholinfo.nl

Ben je bezorgd over je eigen gebruik of die van een ander? Heb je tips, hulp of advies nodig? Stel hier je vraag. www.drankendrugs.nl/quiz/index/index/quiz/11

Of test je alcoholgebruik
www.drinktest.nl

Drugs
Alle soorten drugs hebben gemeen dat het stoffen zijn die de hersenen op een bepaalde manier prikkelen. Die hersenprikkels veroorzaken verschillende geestelijke en lichamelijke effecten. Deze effecten kunnen stimulerend zijn, of juist verdovend, of bewustzijnsveranderend.

Test je drugs en info
www.drugsinfoteam.nl
www.drugs-test.nl
www.drugsenuitgaan.nl

Roken
Tabak wordt meestal gerookt. De belangrijkste werkzame stof in tabak is nicotine. Als nicotine in het lichaam terecht komt, wordt het snel verspreid door het bloed. De stof komt hierbij ook in de hersenen terecht. Gemiddeld duurt het slechts 7 seconden voordat de nicotine de hersenen bereikt, maar de stof wordt voor het grootste deel ook weer snel afgebroken. Dat nicotine zo snel wordt opgenomen en weer afgebroken is een van de redenen dat het zo sterk verslavend is.

www.rokeninfo.nl/publiek/werking-risicos

Heb je een vraag? Mail, chat of bel www.rokeninfo.nl

Een app voor jongeren die willen stoppen met roken www.stopstone.nl

Gokken
Zoveel mensen, zoveel meningen over gokken en verslaving, lijkt het. Als je wilt weten wat verantwoord gokken is, kijk dan bij: hoeveel is veel? www.gokkendebaas.nl

Gokken heeft zijn leuke en positieve kanten. Dit wordt anders wanneer mensen gokken om minder last van iets vervelends te hebben, wat dat dan ook is. Het spelen kan een manier worden om met problemen om te gaan. Gokken wordt dan een soort oplossing hiervoor. Dan heeft het gokken een functie gekregen. Bijvoorbeeld om je minder te vervelen, vanwege het verlangen naar financiële voorspoed of om u minder gespannen te voelen. Kenmerkend is dat de gokker steeds minder in staat is om andere oplossingen toe te passen. We spreken dan van problematisch gokken.

Hulp bij gokverslaving?
www.agog.nl

Gamen
Je kunt niet zeggen of iemand teveel gamet aan de hand van het aantal uur dat hij eraan besteedt. Het gaat erom dat er een goede balans is tussen het gamen en andere dingen. Zorg ervoor dat het gamen dingen als genoeg bewegen, sociale contacten, werk of school niet in de weg gaat zitten. Ook zijn er minder leuke dingen die iedereen nu eenmaal moet doen. Je kunt hierbij denken aan je kamer opruimen of een bezoekje brengen aan je zieke oma. Als je een van deze dingen te weinig aandacht geeft kunnen er op den duur toch problemen ontstaan.
www.gameninfo.nl

Heb je een vraag? Mail, bel of chat
www.gameninfo.nl

X