Jongerenwerkers steeds meer zichtbaar

23 november 2017 20:19 Geen reacties 0

Een incidentje in de zomerperiode heeft er toe geleid dat de jongerenwerkers van Pijnacker-Nootdorp nog beter herkenbaar en traceerbaar zullen zijn. Ze zullen altijd hun werkkleding dragen. En ze zullen ook altijd visitekaartjes bij zich hebben en hun legitimatie.

Het gaat zo te zien en zo te horen goed met het jongerenwerk in Pijnacker-Nootdorp. Wat hoor je de laatste jaren nog over overlast van jongeren, terwijl dat in het verleden best heftig kon zijn in de diverse kernen? De jongerenwerkers van de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland hebben zelf het idee dat ze het goed onder controle hebben.

Jongerenwerker Quint Wensveen zegt daarover: “Destijds hadden we het idee dat we vooral achter de zaken en de feiten aan liepen. Dat we vooral aan het reageren waren en dat dit heel veel energie kostte. Vervolgens hebben we er een tijdje naast gelopen en nu gaan we zelfs de troepen vooruit. Daarmee bedoel ik dat we veel meer preventief en voorkomend bezig zijn. De prima samenwerking binnen het ‘driemensschap’ – de wijkmanager, de wijkagent en de jongerenwerker – werkt daar ook heel goed aan mee. We signaleren met elkaar veel eerder wat er aan de hand is en spelen daarop in met activiteiten voor groepen jongeren maar ook voor individuele jongeren. We zijn altijd aanspreekbaar over alle mogelijke onderwerpen waar ze mee zitten en spelen daar op in met onze diverse activiteiten. Pesten, gebruik van sociale media, weerbaarheid, seksualiteit, alcohol, drugs, van alles.”

Het jongerenwerk is ambulant geworden. Jongerencentra als Choizz in Nootdorp, Lighthouzz in Delfgauw en De Hofnar in Pijnacker zijn een voor een geruisloos dichtgegaan. Een jongerencentrum faciliteren en de jongeren een programma aanbieden bleek niet meer van deze tijd. De jongerenwerkers zijn nu op allerlei plaatsen in de lokale samenleving waar jeugd van ongeveer acht tot ongeveer 23 jaar samenkomt te vinden. Op scholen, jeugd- en sportverenigingen, wijkparken, pleintjes, enzovoort. Ze spreken jongeren aan en ze zijn ook aanspreekbaar. Er zijn nog wel groepsactiviteiten zoals meidenwerk met Girls Only, waarbij meisjes van tien tot veertien en van veertien tot achttien van alles bespreken, met elkaar en met de jongerenwerkers: liefde, school, huisdieren, baantjes, stagelopen, identiteit, enzovoort. Diversiteit aan jeugd en diversiteit aan onderwerpen en vraagstukken vraagt ook diversiteit en multifunctionaliteit van het jongerenwerkersteam. En divers is het. Kijk maar naar de foto en de namen. Het is qua leeftijd, herkomst, identiteit/karakter, interesseveld, man/vrouw een prachtige mix en afspiegeling van de huidige samenleving. Alle mogelijke onderwerpen en al dan niet potentiële problemen waar jongeren mee zitten, pakken ze aan, groepsgewijs en individueel.

Ze zijn overal over aan te spreken en andersom doen ze dat ook. Ze vertellen dat de jongeren van Pijnacker-Nootdorp heel goed aanspreekbaar zijn. Daar zijn nauwelijks problemen mee. Scheelt ook enorm hoe je mensen aanspreekt. Dat doet een jongerenwerker niet als een boze burger die opgefokt en wel eindelijk de moed heeft om op jongeren af te stappen vanwege vermeende overlast. Het is meestal niet een tegemoetkomend toontje dat dan aangeslagen wordt! Des te ‘grappiger’ tussen aanhalingstekens dat het van de zomer in het Soete Suikerbolparkje in Tolhek even helemaal fout dreigde te gaan. Quint Wensveen sprak een paar jonge meisjes aan, al was het eigenlijk andersom: ze vroegen Quint of hij hen leuk vond. Quint zei nee en knoopte een gesprekje met ze aan. Hij wilde ze een folder overhandigen over een meidenactiviteit die op stapel stond. Hij vroeg ook of ze even met die folder op de foto wilden. Op de een of andere manier zagen ze Quint als een kinderlokker annex meidenverleider met kwade bedoelingen. Ze namen de benen, plaatsten het voorval op Facebook en deden aangifte bij de politie die het hoog opnam. Op Telstar Online stond al bijna een ronkend bericht en pas toen Quint op zaterdagmorgen van acht tot twee met politie en ouders in de weer was geweest, was de kou uit de lucht. Zonder een cent rancune of treurnis kijken Quint en zijn collega’s er op terug. “Mensen zijn tegenwoordig heel voorzichtig en dat is ook heel goed. Voor hetzelfde geld ben ik wel iemand met kwade bedoelingen. Kan gewoon gebeuren. Dus het is goed als mensen snel de politie erbij halen en het is goed dat de politie het heel serieus oppakt. Het is voor ons een les om nog meer herkenbaar te zijn als jongerenwerker. Vandaar het besluit om altijd in bedrijfskleding te werken en vandaar ook het verzoek om een keer onszelf in de picture te plaatsen.”

Het jeugd- en jongerenwerk werkt samen met wijkmanagers en wijkagenten. Is vertegenwoordigd in de WMO-kernteams. Werkt op de basisscholen samen met het schoolmaatschappelijk werk en is bij sport- en buurtverenigingen actief om zaken in goede banen te leiden. Sport is vaak een prima bindmiddel om ook een middel om de jeugd in beweging te krijgen. De jongerenwerkers hebben op dinsdag een spreekuur op het Stanislascollege waar jongeren met van alles terecht kunnen. De wereld van jeugd en jongeren is voortdurend in beweging. Ineens is daar weer een nieuwe trend zoals lachgaspatronen. De jeugdwerkers springen daar meteen op in en gaan ermee aan de slag. En daarom is het ambulant zijn ook zo goed. Overal en nergens opduiken, je diensten aanbieden en in actie komen waar zaken fout dreigen te gaan. De meest ervaren en ook oudste jongerenwerker Brenda de Wit loopt al zo lang mee dat ze echt niet gaat beweren dat er nooit was gebeurt in jong Pijnacker-Nootdorp. Er gebeurt genoeg, en jongeren gaan nog steeds op zoek naar grenzen en daaroverheen, maar het is wel onder controle.

Bron: Telstar online – vrijdag 13 oktober 2017

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *